Bosnia and Herzegovina landscape

Dobro došli!

online meeting

Tečaj FSC lanca nadzora

Tečaj FSC lanca nadzora je namijenjen konsultantima za FSC certifikaciju, trenutnim nosiocimaa CoC certifikata, kao i ostalim zainteresovanim stranama.

Translating

Prevodi FSC dokumenata

Odabrani FSC dokumenti (norme, politike, brošure, vodiči) prevedeni su na hrvatski, slovenski i srpski jezik. Svrha prijevoda je olakšati čitanje i razumijevanje.

two workers in a forest

Akreditirana certifikacijska tijela

U nastavku ćete pronaći listu akreditiranih certifikacijskih tijela koja djeluju u Adria-Balkan regiji.

Consultation

Kvalifikovani konsultanti

Lista konsultanta se kontinuirano ažurira. Konsultantske usluge zatražite od konsultanta iz vlastite zemlje ili bilo koje druge zemlje u Adria-Balkan regiji.

Swedish forest worker

FSC temeljni zahtjevi za rad

Nova verzija norme Certifikacija lanca sljedivosti (FSC CoC) od 1. rujna 2021. za nositelje certifikata uvodi nove zahtjeve na području rada.

Electronic signature

Nova TLA verzija

Vlasnici pojedinačnog FSC certifikata koji se prijavljuju za nove ili obnovljene certifikate moraju potpisati novi TLA (6. verzija) od 20. januara 2022.

Uloga FSC Italije

Bosna i Hercegovina, Crna Gora Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija su prepoznate kao strateška područja za FSC, sa značajnim šumskim resursima (preko 5 miliona hektara sertifikovanih šumskih površina) i sa preko 1100 izdatih certifikata za lanac nadzora - CoC). FSC Italija je prihvatila ulogu podrške i razvoja FSC-a, radeći sa lokalnim nosiocima FSC certifikata i drugim zainteresovanim stranama iz ovih zemalja. 

 

Uloga FSC Italije: 

  • Pružanje odgovarajuće podrške razvoju tržišta
  • Rast i razvoj FSC certifikacije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Srbiji uključujući pružanje usluga postojećim i potencijalnim nosicima certifikata 
  • Kontaktna točka za sve FSC upite iz navedenih zemalja
  • Pružanje usluge Program za korištenje zaštićenih oznaka, te pružanje podrške organizacijama u korištenju FSC zaštićenih oznaka
  • Praćenje medijskih kanala i medijske pokrivenosti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Srbiji kako bi se osiguralo pravilno razumijevanje FSC sustava od strane učesnika na tržištu
  • Mapiranje odgovarajućih tržišnih sudionika (članovi FSC-a, nevladine organizacije, poslovni ljudi, savjetnici, pojedinci) koji mogu pridonijeti misiji FSC-a te stvaranju veće vrijednosti za FSC sistem

 

Za sve upite obratite se Ivanu Hederiću - Službenik za odnose s Adria-Balkan regijom

Postanite nositelj certifikata

FSC certifikacija koristi se kao strateška i konkurentska prednost za organizacije koje žele pristupiti zelenom segmentu tržišta diferenciranjem svoje ponude, te kao alat za provedbu politike društveno odgovornog poslovanja (engl. Corporate Social Responsibility).

Da bi postale nosioci FSC certifikata, organizacije moraju ispuniti zahtjeve jednog ili više referentnih standarda definiranih od strane FSC-a. Nakon što su proizvodni procesi organizacije prilagođeni zahtjevima regulatornih dokumenata, organizacija se vrednuje (audit) kako bi se utvrdila usklađenost s primjenjivim standardima. Odgovornost za izdavanje certifikata i provođenje godišnjih audita izdanih certifikata pripada certifikacijskim tijelima koja su nepristrana i neovisna od FSC-a, te međunarodno akreditirana od strane organizacije Accreditation Services International (ASI).

KORAK
01

PREUZMITE REFERENTNi STANDARD

Standard FSC-STD-40-004 Certifikacija lanca nadzora (Chain of custody certification) je referentni standard za organizacije koje žele biti certificirane. Dodatnim standardom FSC-STD-40-004a prikazan je ispravan način identifikacije i sustavne podjele proizvoda koji se certificiraju

Kako biste pristupili bazi FSC standarda, potrebno je kliknuti na poveznicu "Centar za dokumente". Svi službeni FSC standardi dostupni su na engleskom i španjolskom jeziku

Izabrani standardi su također dostupni na hrvatskom jeziku i srpskom jeziku, uz napomenu da u slučaju odstupanja između prijevoda standarda i izvorne engleske verzije, engleska verzija smatra se ispravnom. Izabrani standardi na hrvatskom i srpskom jeziku dostupni su na poveznici "Prijevodi FSC dokumenata".

KORAK
02

AKO JE POTREBNO, KONTAKTIRAJTE KVALIFICIRANOG KONSULTANTA

Kako bi doprinijela integritetu i kvaliteti sustava, FSC Italija promiče konsultantske usluge certifikacije koje nude kvalificirani konsultanti. U nastavku ćete pronaći popis konsultanata koji Vam mogu, ako je potrebno, pomoći u pripremi za audit. 

 

KORAK
03

ODABERITE AKREDITIRANO CERTIFIKACIJSKO TIJELO

Certifikacijsko tijelo će tražiti da navedete nekoliko osnovnih podataka o sustavu upravljanja organizacije i području primjene FSC certifikata kako bi sastavili procjenu troškova povezanih s aktivnostima vrednovanja. U nastavku ćete pronaći popis certifikacijskih tijela koja posluju na području regije Adria-Balkan.

 

KORAK
04

USKLADITE SE SA ZAHTJEVIMA STANDARDA

Organizacija se mora pripremiti za inspekcijski posjet certifikacijskog tijela. Oragnizacija mora primijeniti FSC sustav s postupcima koji su u skladu sa zahtjevima utvrđenim u korištenom standardu. (Ovisno o strukturi organizacije i proizvodnim procesima, možda će biti potrebno ili korisno uputiti se i na dodatne standarde: FSC-STD-50-001, FSC-STD-40-003, FSC-STD-40-007 i FSC-STD-40-005)

Dodatne standarde možete pronaći klikom na poveznicu "Centar za dokumente".

KORAK
05

PODRŽITE AUDIT

Organizacije koje žele biti certificirane moraju se podvrgnuti auditu. Nakon pozitivnog ishoda audita, izdaje se certifikat koji vrijedi 5 godina. Nadalje, certificirane organizacije moraju se podvrgnuti godišnjim nadzornim auditima i po završetku petogodišnjeg razdoblja auditu za obnovu certifikata.

Postanite nositelj promotivne licence

Kako se svijest o održivosti povećava, raste i trend odabira etičkih i održivih proizvoda. Kao rezultat, mnoge organizacije vide vrijednost u promociji činjenice da njihovi proizvodi ili pakiranje proizvoda imaju FSC certifikat. Istraživanje pokazuje da potrošači vjeruju FSC-ovoj misiji i da postoje koristi od povezivanja marke ili proizvoda s FSC-om. Potpisivanje Sporazuma o promotivnoj licenci se odnosi samo na organizacije koje nisu nositelji FSC certifikata.

KORAK
01

ZATRAŽITE DODATNE INFORMACIJE

Obratite se svom lokalnom ili nadležnom FSC uredu (za Bosnu i Hercegovinu to je FSC Italija).

Radi pružanja podrške razvoju tržišta u Bosni i Hercegovini, uključujući podršku nositeljima promotivnih licenca, FSC Italija je zaposlila izvornog hrvatskog govornika Ivana Hederića. 

 

KORAK
02

PROSLIJEDITE RAČUNE FSC DOBAVLJAČA

Ako su Vaši dobavljači FSC certificirani, proslijedite nam prikladne račune (očišćene od osjetljivih podataka, kao što su cijene i količine) kako bismo potvrdili da su Vaši dobavljači certificirani za kategorije proizvoda koje Vam prodaju.

KORAK
03

POTPIŠITE SPORAZUM

Potpišite Sporazum o promotivnoj licenci i dobit ćete pristup FSC logotipu i drugim zaštićenim oznakama, svoj jedinstveni broj licence i potpune smjernice za upotrebu FSC zaštićenih oznaka. Ugovor mora potpisati pravni zastupnik organizacije.

KORAK
04

UPOTRIJEBITE FSC ZAŠTIĆENE OZNAKE U PROMOCIJI

Spremni ste za izradu promotivnih poruka koristeći FSC zaštićene oznake! Svaka objava nove promotivne poruke mora biti odobrena od strane FSC Italije. 

U nastavku pogledajte primjere promocije FSC certificiranih proizvoda s FSC zaštićenim oznakama.

Grupna certifikacija lanca sljedivosti

Grupna certifikacija je posebno osmišljena za certifikaciju samostalnih malih poduzeća (više od 80% poduzeća iz drvnog sektora Hrvatske, 90% iz Slovenije, 75% iz Srbije) koja, formiranjem grupe, mogu imati lakši pristup FSC certifikaciji dijeljenjem troškova certifikacije i korištenjem tehničke podrške i kontrole koju pruži funkcija središnjeg ureda (preuzeto iz norme Certifikacija lanca sljedivosti više lokacija).

Glavni kriteriji za sudjelovanje malih poduzeća u grupnom CoC certifikatu:

a) svako poduzeće mora biti "malo", definirano na sljedeći način:

  • ne više od 15 zaposlenika (ekvivalent punog radnog vremena); ili
  • ne više od 25 zaposlenika (ekvivalent punog radnog vremena) i maksimalan ukupni godišnji promet od 1.000.000 USD.

b) sva poduzeća se moraju nalaziti u državi organizacije koja je nositelj certifikata.

U nastavku su prikazane dvije osnovne prednosti grupne certifikacije lanca sljedivosti.

  1. Financijske pogodnosti:

    Za svako poduzeće koja sudjeluje u grupnom certifikatu (tzv. uključene lokacije) se određuje fiksna naknada od 20USD, te dio ukupne naknade koja odgovara ukupnom godišnjem prometu svih članova grupe, izračunate prema pojedinačnoj COC certifikaciji kako je naznačeno u Tablici 2 - stupac 3 (zahtjev 3.2.1, FSC-POL-20-005). Na taj se način ukupni troškovi za pojedino poduzeće smanjuju u odnosu na eventualne troškove koje bi takvo poduzeće snosilo primjenom pojedinačnog certifikata.

     

  2. Upravljačke pogodnosti:

    Grupnim COC certifikatom upravlja središnji ured koji mora biti, ili djelovati u ime organizacije koja je nositelj certifikata. Drugim riječima, za razliku od pojedinačnog certifikata gdje svaka organizacija - nositelj certifikata mora razviti svoj vlastiti CoC sustav upravljanja što može zahtjevati dodatne napore i osoblje, taj je postupak znatno pojednostavljen u grupnoj certifikaciji kroz ulogu središnjeg ureda. Iako svaka uključena lokacija i dalje nosi odgovornosti za održavanje sukladnosti s odgovarajućim FSC normama, značajan dio posla razvija središnji ured koji upravlja svim poduzećima unutar grupe te na taj način preuzima dio upravljanja certifikatom s leđa malih poduzeća. Središnji ured također vrši kontrolu na poduzećima unutar grupe. Za razliku od poduzeća koje koriste pojedinačni certifikat, članovi grupnog certifikata ne moraju nužno svake godine prolaziti kroz proces audita.

    Više o odgovornostima središnjeg ureda kao i uključenih lokacija možete pronaći u normi FSC-STD-40-003 V2-1 HR Certifikacija lanca sljedivosti više lokacija.

     

news banner
iStock.com

Newsfeed

Naporno radimo na kontinuiranom objavljivanju relevantnih vijesti kako bismo podržali rast FSC tržišta, sadašnje i buduće nosioce FSC certifikata, kao i nositelje promotivnih licenci.